1. Droždí, ne prášek do pečiva

Pravé koblihy musí obsahovat droždí. Je pravda, že i s práškem do pečiva může těsto kynout, ale kobliha nikdy nebude tak vzdušná, když ji rozbijete, když do těsta místo droždí dáte prášek do pečiva.

  1. Těsto musí být zdvojnásobeno

Když se rozhodnete vyrábět donuty, věnujte tomuto úsilí dostatek času. Nespěchejte a koblihy nevyndávejte, pokud těsto nezdvojnásobilo objem, jinak budou koblihy tuhé.

Jakmile těsto zaděláte, nechte ho na teplém místě kynout. Teprve když si všimnete, že se těsto zdvojnásobilo, můžete ho znovu prohníst, protože jen tak se na upečených koblihách objeví rozeznatelný bílý věnec mezi půlkami.

  1. Správné množství tuku a ideální teplota pečení

Koblihy musí plavat v rozpáleném tuku nebo oleji a pokud ušetříte na tuku, ve kterém budete koblihy smažit, získáte místo vzdušného těsta opět koblihy. Ideální teplota pro smažení koblih je mezi 180 a 190 stupni. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, použijte starý trik, který spočívá v přisypání špetky mouky do rozehřátého tuku.

Pokud mouka začne hned vrzat, je teplota přiměřená. Jinak těsto při smažení na nízkou teplotu nasaje přebytečný olej, zatímco naopak příliš vysoká teplota ho zvenku připálí a uvnitř zůstanou syrové.

Zdroj:Stvarukusa.rs