Příprava:

Brambory je třeba umýt, ale slupku krájet nemusí, spousta lidí má ráda pečené brambory v uniformách. Poté ho nakrájejte na velké kousky, nemelte, protože nedostanete pěkný střed.

Aby byla získána dokonalá kůrka, je třeba brambory trochu povařit. Do vroucí vody přidejte sůl a jedlou sodu, poté brambory. Vařte 10-11 minut . Ujistěte se, že brambory již mohou být propíchnuty vidličkou, ale nejsou příliš měkké.

Tajemství je, že jedlá soda rozkládá pektin, což způsobuje, že extrahuje škrob na povrch. Nahoře jsou brambory pokryty nerovnoměrným loupáním, jako by byl povrch vysušený nebo vařený.

Díky této textuře horní vrstva lépe absorbuje koření a oleje. Brambory se tak stanou křupavými a voňavými.

Asi po 10 minutách byste měli brambory hodit do cedníku a trochu počkat, než se přebytečná vlhkost odpaří.

Mezitím si připravte koření. Musíte smíchat česnek, papriku, pepř. Pokud je to žádoucí, můžete si vzít jakékoli koření. Poté je smíchejte s olejem do hladka.

Nyní musíte nalít olej s kořením do brambor a velmi, velmi silně protřepat, aby se vše promíchalo. Je také nutné, aby horní vrstva brambor byla zcela nadýchaná a absorbovala více oleje a koření.

Díky varu v sodě a poté silnému promíchání se získá ideální povrchová struktura pro nejkřupavější kůrku.

Druhá možnost vaření – bez koření, která se také ukazuje jako vynikající. Brambory musíte také energicky promíchat, dokud nebudou nadýchané, a poté je položit na plech s rozpuštěným máslem.

Brambory teď můžeme vyložit na plech a péct asi 30 minut při teplotě 200 stupňů. Čas od času lze plátky obrátit, aby se lépe upekly ze všech stran.

Určitě takové pečené brambory na kousky určitě oceníte. Bude křupat po celé místnosti!

Zdroj:otozh.ua