Příprava:

Připravte si sklenice, spařte je a osušte. Cuketu omyjte a poté nakrájejte na podlouhlé tyčinky. Pokud jsou cukety starší, oloupejte je a vydlabejte střed – teprve poté je nakrájejte.

Zeleninu dejte do každé nádoby ve stejných porcích. Stiskněte až do dne, přidejte stroužek česneku, třešně, rybízu a fenyklu, trochu pálivé papriky a pár zrnek nového koření (max. 4).

Vše zalijte vroucí vodou. Odložte na několik minut.

Během této doby se dostaňte dolů k rajčatové maltě. Smíchejte 3 šálky vody s 30 g soli a 70 g cukru, společně přiveďte k varu. Přidejte lžíci hořčice a 125 g rajčatového protlaku. Přivedeme k varu, promícháme a odstavíme.

Nyní ze sklenic nalijte velké množství vody, poté do nich nalijte připravenou marinádu a lžíci octa. Nádoby okamžitě těsně uzavřete a poté je otočte dnem vzhůru.

Sklenice nejlépe přikryjte teplým materiálem – ručníkem, dekou, utěrkami a poté vše odložte na 2 dny na tmavé místo. Poté můžete cuketu dát do spíže.

S takto marinovanou cuketou můžete v zimě připravit nejrůznější pokrmy. Chuť léta rychle znovu získáte, například podáváním křupavého a aromatického salátu, podáváním marinovaných cuket k večeři nebo přípravou hřejivé polévky se zázvorem nebo kurkumou.

Doufám, že se vám tento recept líbil. Využijte ji při nejbližší příležitosti a předejte ji svým přátelům!

Zdroj:przepisytesciowej.p