Postup:

Příprava:

  1. Do kuchyňského robota mouku, máslo, moučkový cukr, sůl a vyškrábaná semínka vanilky. Celé je to rozemleté ​​na drobivou texturu. Přidejte žloutek a celý mák, pak to celé rukama propracujte. Zabalíme do folpacku a dáme na 1 hodinu odležet do lednice. (Pokud nemáte kuchyňský robot, smíchejte mouku s moučkovým cukrem, solí a vanilkou, pak do moučné směsi rozdrťte studené máslo nakrájené na kostičky a nakonec přidejte žloutek a mák.)
  2. Odpočinuté těsto se na pomoučené desce natáhne na tloušťku asi 3 mm a poté vytvaruje. Vykynuté těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 7 minut. Kromě trouby jsou vložky stále dostatečně měkké, takže s nimi zacházejte opatrně. Nechte vložky úplně vychladnout.
  3. Mezitím si připravte citronový krém. K tomu nalijte citronovou šťávu do pánve, smíchejte s cukrem, vejci, solí, nastrouhanou kůrou z citronů a škrobem.
  4. Vařte na středním plameni, dokud nebude hustý vanilkový krém konzistentní. Poté stáhněte z plotny, po jednom přidávejte máslo a míchejte, dokud nezhoustne. Krém přefiltrujeme přes hustě tkaný filtr, abychom odstranili všechna sražená vejce nebo nastrouhanou kůru z citronu, získáme tak mnohem hedvábnější krém. Nechte vychladnout a až dosáhne pokojové teploty, vložte jej do lednice. 
  5. Připravené vložky potřeme citronovým krémem a slepíme. Nechte pár hodin odstát, aby liner změkl.

Zdroj.izboltiz.cafeblog.hu