Postup:

  1. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené měkké máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru. Z ingrediencí uhněteme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na pár hodin do lednice.
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si zapékací formy ve tvaru croissantu. Použila jsem malé, 5,5cm formičky, ale klidně můžete udělat i větší – bude tedy méně dortů. Směsí se vymazávají formičky, ale lze ji i tradičně potřít olejem a vysypat moukou.
  3. Ingredience se důkladně vmíchají do směsi, aby se vymazaly formy. Formuláře mažeme pouze jednou, pokud je plníme znovu, nemusíme. Zbylé těsto můžeme uložit do lednice a použít na další koláče – např. k vymazání zapékací mísy. Trochu těsta jsme namočili, abychom naplnili formičky. Pokud je to možné, ponechte malé množství těsta ve formě a nechte místo na náplň. Pečeme na 180 stupňů 7-8 minut. Je dobré začít dozlatova. Jako u všech cukroví je dobré hlídat pečení, aby se cukroví nepřipálilo.
  4. Sušenky pak zchladíme a opatrně vyklepneme z formy. Název „křupavý“ není v názvu dortu nadarmo, takže se nelekejte, že během tohoto procesu prasknou nebo prasknou 1-2 sušenky. Můžeme je stále používat a poté, co jsme slepili dva croissanty, se sotva objeví. Dort bude stát na chladném místě 1-2 týdny na chladném místě.
  5. Na náplň nakrájejte máslo na malé kostičky a pracujte s ním při pokojové teplotě. Bílky s cukrem a špetkou soli dáme do mísy a za stálého míchání zahříváme nad parní lázní. Když je dostatečně teplá (asi 70 stupňů), sundáme z parní lázně a strojově nebo ručně vyšleháme do tvrdé pěny. Poté při práci se strojem snižte stupeň a poté postupně přidávejte máslo. Krém poté mícháme na vysoké otáčky, dokud není opravdu lehký a krémový. Poté přidejte vanilkový extrakt a rum a důkladně propracujte.
  6. Krém naplníme do pěnového sáčku a ten bude stát polovinu croissantu. Croissanty přikryjeme dalším rohlíkem, trochu přitlačíme. Sušenky dáme do lednice, dokud krém neztuhne.
  7. Čokoládu nasekáme a poté cca. 2/3 roztopíme – může být buď v mikrovlnce, nebo nad parní lázní. Po rozpuštění přidejte zbývající čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Míchejte, dokud čokoláda mírně nevychladne.
  8. Konec croissantu namočte do čokolády a počkejte, až ztuhne.

Zdroj:topreceptek.hu