PŘÍPRAVA:

1. V misce smíchejte jednu lžičku cukru a tři lžíce mléka a mírně zahřejte. Droždí rozdrobíme do vlažné směsi mléka a cukru a lžící dobře mícháme, dokud se droždí nerozpustí. Poté přisypeme jednu lžíci hladké mouky a necháme vzejít kvásek.

2. Vložte mouku do velké mísy. Je žádoucí, aby mísa byla prostorná, protože těsto v ní vykyne. V mouce udělejte důlek a vložte do něj vzešlý kvásek. Kuchyňským robotem vmícháme do mouky a kdo chce, může těsto zpracovat i mixérem.

Po vymíchání droždí přidejte do směsi vlažné mléko, rozpuštěné máslo (i vlažné), zakysanou smetanu pokojové teploty, vejce, rum, cukr a špetku soli.

3. Všechny ingredience dobře promíchejte mixérem (nebo ručním vařičem). Směs musí být hladká a lesklá. Poté mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme v teple hodinu kynout.

4. Po vykynutí těsto rozetřeme na pomoučněnou plochu. Poté posypeme moukou i navrch. Těsto vyválejte pomoučněným válečkem na tloušťku přibližně 1,5 centimetru.

Do mouky namáčejte ostrou kulatou formu (průměr dle libosti, podle toho, zda chcete velké nebo malé koblihy) nebo skleničku s tenkým okrajem a vykrajujte kulaté tvary. Necháme je 30 minut kynout.

5. Do velké a hluboké mísy nalijte litr oleje. Olej zahřejte na vysokou teplotu, poté snižte teplotu na střední. Kulaté kousky těsta opatrně pokládejte na rozpálený olej. Když dáte těsto do oleje, přikryjte mísu pokličkou.

Když je první strana upečená (musí mít zlatavou barvu), jemně otočte donut vidličkou nebo vařečkou na druhou stranu a pečte tuto stranu, aniž by odpovídala misce. Při pečení se koblih v oleji příliš nedotýkejte, ztratíte tím světlý okraj.

6. Koblihy opatrně vyjmeme z oleje a položíme je vedle sebe (nikdy ne na sebe) na plech vyložený papírovými utěrkami, které nasají přebytečný tuk. Když koblihy vychladnou, posypeme je moučkovým cukrem.

TIPY:

– Pokud chcete plnit donuty, zvolte džem nebo jinou náplň dle vlastního výběru. Vložte jej do cukrářské stříkačky nebo sáčku s delší úzkou tryskou. Nástavec pak zapíchněte do donutu a naplňte.

– Pokud máte domácí nestříkaný citron nebo pomeranč, nastrouhejte kůru do směsi při výrobě těsta, protože to koblihám dodá zvláštní vůni.

– Drobné zbytky z těsta vzniklého při vykrajování oblých tvarů určitě upečte, protože budou i pěkným skusem.

– Místo oleje můžete koblihy zapracovat na sádle nebo jiném tuku vhodném ke smažení.

Zdroj.aura