ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Připravte těsto: Opatrně oddělte bílky a žloutky, aby se k bílkům nedostaly kapky žloutku.

2. Z bílků šlehejte mixérem, dokud nezpění. Poté do nich postupně přidávejte cukr a pokračujte v jejich míchání, dokud se neobjeví přetrvávající vrcholy.

3. Postupně zapracujte (jeden po druhém) žloutky do pěny z bílků a pokaždé míchejte do hladka pomocí mixéru zapnutého na nízkou rychlost.

4. Postupně přidávejte (ve 3 krocích) prosátou mouku. Promíchejte stěrkou a provádějte krouživé pohyby zdola nahoru.

5. Těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.

6. Vršek pečeme 10-15 minut v předehřáté troubě na 180 °C‌. Zkontrolujte, zda je připraven pomocí párátkového testu.

7. Otočte horkou pracovní desku na čistou kuchyňskou utěrku. Odstraňte pečicí papír z jeho povrchu a srolujte jej pomocí utěrky do válečku, začněte od delšího okraje. Nechte to vychladnout.

8. Připravte krém: vymačkejte pomerančovou šťávu a sceďte. Potřebujete získat asi 1,5 sklenice šťávy.

9. Sklenici pomerančové šťávy přiveďte k varu.

10. Mezitím smícháme cukr a žloutky a ve zbytku pomerančové šťávy rozpustíme škrob.

11. Když se pomerančová šťáva začne vařit, přidáme za stálého míchání cukr se žloutky a ve šťávě rozpuštěný škrob.

12. Smetanu vařte, dokud se neobjeví první vroucí bublinky, na mírném ohni za stálého míchání. Sundejte z plotny a pokračujte v míchání po dobu 1-2 minut. Poté ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu za pravidelného míchání, aby její povrch nevyschl.

13. Změklé máslo (pokojové teploty) šlehejte 3-4 minuty mixérem běžícím na vysokou rychlost, dokud nebude nadýchané a bělavé.

14. Postupně vmíchejte (jednu polévkovou lžíci) vařené smetany do vyšlehaného másla a pokaždé promíchejte, dokud nebude hladká. Je důležité, aby tyto dvě složky měly stejnou teplotu.

15. Připravte sirup: dejte cukr a vodu do hrnce. Sirup vařte 1-2 minuty. Poté nechte vychladnout.

16. Vytvarujte váleček: vyválejte pracovní desku a odstraňte kuchyňskou utěrku. Pomocí štětce namočte do připraveného sirupu.

17.Pomerančový krém rovnoměrně rozetřete po povrchu pracovní desky.

18. Pracovní desku srolujte do ruličky. 

19. Roli zabalte do potravinářské fólie a dejte na 2-3 hodiny do lednice. Poté jej vyjměte z alobalu a uřízněte z něj kousek, který je téměř stejně dlouhý jako plát, na který budete moučník sestavovat.

20.Uřízněte šikmo jeden z konců zbývajícího kousku role. Položte jej na podnos ve tvaru větve z pařezu. Zakryjte místo spojení 2 prvků proužky odříznutými ze zbývajícího kusu role.

21. Dejte dezert do chladničky.

22. Připravte čokoládovou ganache: dejte nalámanou čokoládu na kousky a máslo do žáruvzdorné nádoby. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni, dokud se polovina čokolády nerozpustí. Sundejte z plotny a pokračujte v míchání, dokud se všechna čokoláda nerozpustí.

23.Naneste ganache na povrch role, napodobujte kůru stromu. Části rolády namažte ganache a poté ji téměř úplně odstraňte stěrkou.

24. Připravte piškotový vršek: bílky vyšlehejte mixérem do pěny. Poté do nich postupně přidávejte cukr a pokračujte v jejich míchání, dokud se neobjeví přetrvávající vrcholy.

25.Přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a trochou zeleného potravinářského barviva. Mixujte s mixérem běžícím na nízké otáčky: rychle, jen do hladka, aby bílky nešly.

26. Vzniklé těsto přeneste do jednorázových kelímků, které naplníte do 1/3 jejich objemu.

27. Plech s houbičkou pečte 1 minutu v mikrovlnné troubě zapnuté na plný výkon.

28. Sklenice otočte na mřížku a nechte desku vychladnout. Chcete-li ho z nich odstranit, ořízněte je kuchyňskými nůžkami.

29. „Pařez“ ozdobte kousky piškotové desky (imituje svalovinu), brusinkami a moučkovým cukrem (imituje sníh).

30. Porcujte a podávejte rolku s velkou radostí!

Přejeme hodně štěstí s vašimi blízkými!

Zdroj:Retete