ZPŮSOB PŘÍPRAVY:

1. Připravte těsto: smíchejte med s jedlou sodou. Nechejte je pár minut reagovat, aby jedlá soda neutralizovala kyselost medu. V důsledku toho med zbělá.

2. Vejce šlehejte se špetkou soli po dobu jedné minuty. Poté postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání vysokou rychlostí po dobu 8–10 minut, dokud nezískáte pěnivou, objemnou a bělavou směs, přes kterou terče zanechávají trvalé stopy (musí přetrvávat alespoň 3 sekundy).

Chcete -li dobře porazit, použijte čistou a suchou misku bez tuku nebo stříkající vody.

Použili jsme mixér s výkonem 500 W. Pokud má váš mixér menší výkon, jednoduše vejce trochu rozšlehejte nebo oddělte bílky a žloutky, rozšlehejte je odděleně, přidejte do nich polovinu cukru a poté přidejte pěnu. vaječné bílky ve žloutcích, míchejte metlou nebo stěrkou, krouživými pohyby, orientovanými zdola nahoru.

3. Uhasený med promíchejte se 2 lžícemi vaječné pěny a poté do něj za míchání metličkou nebo špachtlí vmíchejte krouživými pohyby, orientovanými zdola nahoru.

4. Postupně přidávejte (ve 3 krocích) prosátou mouku společně s práškem do pečiva. Smíchejte stejný typ pohybů, dokud je úplně nezapracujete. Musíte získat hladké, nadýchané a vzdušné těsto.

5. Spodní část plechu vyložte pečicím papírem. Jeho stěny namažte rafinovaným slunečnicovým olejem a vysypte moukou.

6. Přeneste těsto na připravený plech. Rozetřete rovnoměrně. Nakonec zásobník několikrát otočte.

7. Pultovou desku pečte asi 40 minut v předehřáté troubě na 170–180 ° C‌ (na střední polici, program dolů, bez proudění). Prvních 30 minut pečení neotvírejte dvířka trouby. Pokud deska rychle zhnědne, zakryjte ji po 30 minutách hliníkovou fólií. Testem párátka zkontrolujte, zda je připraven.

8. Nechte desku 15–20 minut vychladnout, poté ji přeneste na gril a počkejte, až úplně vychladne. Pokud máte čas, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 4-6 hodin do chladu, aby se při krájení méně drolil.

9. Odstraňte „klobouk“ z pracovní desky, poté jej rozřízněte na 3 stejné části (v podélném směru).

10. Připravte krém: vyšlehejte šlehačku (studenou, čerstvě vytaženou z lednice), moučkový cukr a vanilkový cukr, dokud se neobjeví měkké špičky, postupně zvyšujte rychlost mixéru.

11. Připravte náplň: do nádoby mixéru vložte zkvašený krém, moučkový cukr a sušené švestky. Projděte je, dokud se nespojí, ale stále zůstávají kousky švestek.

Pokud jsou švestky velmi suché, předem je zalijte horkou vodou a nechte 10-15 minut louhovat, dokud nezměknou. Poté je vytáhněte z vody a osušte papírovými ručníky.

12. Připravte sirup: rozpusťte med v teplé vodě. Pokud chcete, můžete přidat pár kapek rumové esence nebo lžičku rumu.

13. Složte dort na talíř, uvnitř prstence vyloženého octanovou fólií nebo pečícím papírem: první vršek sirupujte, poté na jeho povrch rozetřete polovinu náplně. Náplň zasypeme třetinou šlehačky.

14. Položte druhou pracovní desku na krémovou vrstvu a lehce ji přitlačte, aby se na ni lepila. Sirupujte, poté podobně přidejte zbývající náplň a třetinu šlehačky.

15. Sirupujte třetí desku a položte ji na dort a položte ji sirupovou stranou dolů. Namažte ji zbývající šlehačkou.

16. Zakryjte koláč potravinovou fólií a dejte do chladničky alespoň na 5 hodin nebo přes noc, aby mohl proniknout a stabilizovat se.

17. Odstraňte acetátový prstenec a fólii kolem koláče. Okraje a povrch vyrovnejte 1-2 lžícemi fermentované smetany. Poté ho posypte drobenkou, která je výsledkem mletí „klobouku“ desky. Na závěr jsme dort ozdobili 100 ml šlehačky, do které jsme přidali trochu moučkového cukru a trochu kakaového prášku.

18. Porce a podávejte dort s velkým potěšením!

Přejeme vám dobrou chuť se svými blízkými!

Zdroj:retete