Provedení:

Ve větší míse rozdrtíme čerstvé droždí, přidáme moučkový cukr. V hrnci rozpustíme máslo a přivedeme k varu. Když je mírně chladné, ale ještě teplé, vlijte máslo do droždí. Čajovou lžičku másla si nechte na později, bude to potřeba na přelití.

Přidejte vejce do droždí, cukru a mléka. Hmotu promíchejte mixérem. Nasypeme prosátou mouku do mísy, přidáme smetanu a citronovou kůru. Prudce promíchejte hmotu do jednotné koule; pokud se vám lepí na ruce, přidejte ještě mouku. Těsto necháme na teplém místě asi 40 minut.

Vlašské ořechy rozemelte na kaši, poté k nim přidejte cukr a vanilkový cukr. Hmotu rozdělíme na 3 části.

Kynuté těsto rozdělíme na 4 části. Každý díl rozválíme na pracovní desku silnou asi půl centimetru a upravíme do tvaru našeho plechu s vysokými okraji, které vyložíme pečicím papírem.

Spodek plechu slepíme prvním dortovým vrškem. Celé to potřete meruňkovým džemem, poté rovnoměrně rozetřete ořechovou hmotu.

Činnost ukončujeme, když nám zbývá poslední vršek dortu. Na mnoha místech ho napíchneme vidličkou.

Těsto nechte přikryté utěrkou asi 30 minut. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Koláč pečte asi 30 minut. Během této doby si připravte polevu: v hrnci spojte čokoládu se lžící másla a rozpusťte ji.

Vychladlý koláč Gerbot polijeme horkou čokoládovou polevou.

Zdroj:krolowakuchni.pl