Postup:

  1. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme 3 vejce, 60 g cukru, 1 lžičku vanilkového cukru a vyšleháme vysokou rychlostí až do bílé nadýchané hmoty. Současně by se měl objem zvýšit až třikrát. Během šlehání směsi připravte mouku s kakaem.
  2. Do misky preosievajte 60 g mouky a 20 g kakaa, zamíchejte. Do směsi vejce a cukru přidejte ve dvou dávkách mouku s kakaem. Jemně promíchejte jedním směrem až do hladkého těsta.
  3. Přidejte 2-3 lžíce cesta v misce rozpuštěného másla, zamíchejte. Vraťte se do mísy s těstem a jemně vše promíchejte dohromady. Těsto se rozetře do připravené formy, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě na 180 ° C po dobu 15-20 minut Zkoušejte špejlí. Vyberte koláč z trouby, nechte ho mírně vychladnout (asi 10 minut) Potom odstraňte kraj formy, dejte koláč na mřížku, vyjměte papír a odložte stranou.
  4. Připravte si čokoládovou pěnu. Nalámejte 150 g čokolády, vložte do misky a roztavte ve vodní lázni za stálého míchání. Vyšlehejte smetanu a dejte do chladničky. Želatinu připravte podle pokynů na obalu. V misce rozbijte jedno vejce, přidejte jeden žloutek, 30 g cukru, promíchejte, vložte do vodní lázně a celou dobu míchejte, zahřejte na 57 ° C.
  5. Nalijte do mísy a mixérem šlehejte vysokou rychlostí. Zatímco se směs šlehá, roztavíme namočenou želatinu v souladu s pokyny výrobce na obalu. Pokračujeme v míchání stále teplé směsi vejce-cukr, přidejte roztavenou želatinu, dále šlehejte, dokud hmota nevychladne na teplotu přibližně 24 ° C.
  6. Snižte rychlost mixéru na minimum, nalijte rozpuštěnou čokoládu v tenkém proudu nebo ručně přimíchejte. Šlehačku vyjmeme z chladničky a ve třech krocích, jemně promícháme v jednom směru, přimícháme smetanu do čokoládové směsi. Čokoládovou pěnu naneste na dort, vyrovnejte a dejte chladit.
  7. Stejným způsobem připravte také bílou pěnu. 150 g bílé čokolády se nalámané vloží do misky a roztaví ve vodní lázni za stálého míchání. Vyšlehanou šlehačku vytáhněte z chladničky. Připravte 4 g želatiny v souladu s pokyny výrobce na obalu.
  8. V misce rozbijte jedno vejce, přidejte jeden žloutek, 30 g cukru, promíchejte, vložte do vodní lázně a celou dobu míchejte, zahřejte na 57 ° C. Nalijte do mísy a mixérem šlehejte vysokou rychlostí. Dokud se směs vejce a cukr šlehá, roztavíme namočenou želatinu v souladu s pokyny výrobce na obalu.
  9. Pokračujte v šlehání ještě teplé směsi vejce-cukr a přidejte roztavenou želatinu. Pokračujeme v míchání, dokud hmota nevychladne na teplotu přibližně 24 ° C. Snižte rychlost mixéru na minimum, nalijte rozpuštěnou bílou čokoládu do tenkého proudu nebo čokoládu ručně přimíchejte.
  10. Šlehačku vyjmeme z chladničky a ve třech krocích, jemně promícháme v jednom směru, přidáme smetanu do čokoládové směsi. Koláč vyjmeme z lednice, Natřeme bílou čokoládovou pěnu na tmavou čokoládovou pěnu, vyrovnáme, dáme do chladničky na nejméně 10 hodin. Po 10 hodinách si koláč vyjměte z chladničky a ozdobte ho podle nálady a fantazie (například posypte kakaovým práškem nebo kokosovými hoblinkami).

Přejeme Vám dobrou chuť.

zdroj:   goodcookbook.ru