Postup:

Oddělte si bílky od žloutků. Do žloutků nasypte 90 g cukru a rozpuštěné máslo. Vše dobře promíchejte a přidejte mouku. Vzniklé těsto by mělo být poměrně husté. Dejte ho do lednice než si přichystáte banány.

Banány nakrájejte na kolečka a pro ještě zajímavější chuť je můžete posypat vanilkovým cukrem.

Vyválejte těsto do průměru vaší zapékací formy. Potřete ji tukem, aby se vám nic nepřilepilo.

Na vrch těsta poklademe banány a natřete je smetanou. Je důležité, aby byla smetana tučnější a ne kyselá. Můžete ji dochutit cukrem, vanilkou, strouhaným kokosem nebo práškovým cukrem.

Vložte koláč do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte 20 minut. Zatímco se to peče, zbylé 3 bílky spolu s druhou polovinou cukru vyšlehejte do nadýchaného krému. Vše důkladně šlehejte zhruba 10 minut, aby směs správně držela.

Vyndejte koláč z trouby a na vrch dejte vyšlehané bílky. Můžete ještě dozdobit zbývajícími banány, mandlovými lupínky nebo kandovaným ovocem – to, co máte u vás doma. Koláč vložte zpět do trouby na 3 minuty.

Vše je hotovo! Koláč je ideální jak teplý, tak i studený. Recept je skutečně jednoduchý a kromě toho, si ho vždy můžete dotvořit podle svých představ – přidat ořechy, sušené ovoce, strouhanou čokoládu či kousky marmelády. Přejeme vám dobrou chuť!