Můj recept je 1 litr mléka. A doporučuji nesnižovat proporce, jinak toho bude málo!

Z celkového množství mléka odeberu asi 70 ml, trochu zahřeji, přidám 1 lžičku cukru a balíček droždí. Já mám 11 g, i když si můžete vzít i 8 g – to bude také stačit). Promíchám a nechám, dokud se neobjeví bublinky. Pokud je kvásek čerstvý, bude to trvat 5-7 minut.

Mezitím jsem rozšlehala vejce se solí a cukrem. Zaliji teplým mlékem. A tam jsem dal kvasnicovou pěnu.

Postupně přidáváme prosátou mouku a dobře promícháme metličkou.

Těsto nechám na teplém místě, dokud nevykyne. Čas je vždy jiný (od 15 do 30 minut). Když těsto dobře vykyne, promíchám. A těsto jsem nechala znovu vykynout. Po 20 minutách těsto znovu promíchám. A zase odcházím. Po třetím kynutí sliju olej.

A po čtvrtém výstupu si můžete nechat palačinky. Znovu promíchám těsto. Je měkký a vzdušný, s malými bublinkami. Rozpálím pánev, pomažu máslem, naliji těsto a rozetřu po pánvi.

Oheň je trochu nižší než maximum (u mě je to 12 ze 14). Když palačinka zhnědne, obrátím ji. To jsou díry, které získáte.
Na talíř jsem dala hromadu palačinek. Palačinky můžete ihned mazat rozpuštěným máslem.

Palačinky jsou moc krásné, stejně jako krajka. Během pečení těsto nemíchám. Palačinky se snadno otáčejí a snadno se vyjímají z trouby.

Všiml jsem si, že velikost otvorů závisí nejen na kvalitě výrobků, ale také na potahu trouby. Tak krajkové nejsou například palačinky s teflonovým potahem. Na chuť to ale evidentně nefunguje.