Postup:

  1. Nejprve vypracujte těsto: smíchejte mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva, přidejte vejce, měkké máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalíme do domácí fólie a dáme na 30 minut do lednice. Poté se vyjme, rozbalí a cca. Je natažen na tloušťku 3 mm. Sekáčkem vykrajujeme formičky dle vlastního výběru, které pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 200 stupňů a následně vychladíme.
  2. Připravte si vaječnou pěnu: do mísy dejte 240 g krupicového cukru, zalijte tolik mléka, aby bylo pokryto (100-120 ml) a začněte ohřívat. Jakmile začnete vařit, stáhněte plamen na minimum a vařte, dokud se cukr nerozpustí (bez míchání). Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhé pěny, přidáme 120 g cukru na lžíci a nakonec za stálého míchání trochu cukrového sirupu. Poté šleháme dalších 4-5 minut, je dobré, když je pěna jednotná, přesto hutná.
  3. Vaječnou pěnu dáme do pěnového sáčku na ozdobení hotových dortů (já dávám na každý dort vaječnou pěnu, ale uprostřed formiček jsem nejmenším sekáčkem vytrhla i menší důlek a kolem mini důlku dala pěnu z vajec) . Jakmile jsou bílky umístěny na každý koláč, vraťte je do trouby na 50 stupňů po dobu 45 minut – sušení bílků.
  4. Džem smícháme s trochou vody, přivedeme k varu, přidáme rumové aroma a vychladíme. Džem dám do pěnového sáčku a trochu dám doprostřed lineckého. Dalším řešením je slepení dvou laserů marmeládou, v tomto případě se vaječná pěna pokládá na každý 2. liner. Dobrou chuť!

Za recept děkuji Blaženě Sadovské!