Příprava

1. Zapněte troubu na předehřátí na 180 stupňů. Do hluboké mísy nalijte teplé mléko, přidejte vejce, sůl, cukr a droždí, promíchejte metličkou. Zalijte olejem a dobře promíchejte.

2. Přidejte 400 gramů mouky, promíchejte lžící nebo stěrkou. Zbývajících 100 gramů nalijte na stůl a přeneste těsto. Postupně přidávejte mouku, hněteme měkké těsto, dokud nezačne padat za ruce a stůl (3-5 minut).

3. Vypněte troubu. Těsto dejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a misku zabalte do silné utěrky. Těsto dejte do vypnuté trouby na 20-25 minut.

4. Po vyjmutí z trouby se těsto stalo velmi poddajným, elastickým a teplým, práce s ním je radost! Těsto položte na stůl, posypané moukou. Shromážděte ho do koule, otočte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 5 minut odpočívat. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

5. Z tohoto množství těsta mám 20-22 koláčů, váha těsta v každém koláči je asi 45 gramů. Těsto rozdělte na 20-22 dílů a vytvarujte z nich kuličky. Kuličky zakryjte potravinářskou fólií, aby nezvětraly.

6. Každou kuličku vyválejte do koláče, vložte náplň a okraje dobře upevněte, abyste vytvořili koláč. Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem, koláčky zakryjte potravinářskou fólií nebo utěrkou, aby nezvětraly, nechte 5–15 minut působit. Koláčky potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou mléka.

7. Koláče pečte 17-20 minut při 180 stupních. Hotové koláčky vyndejte z trouby, postříkejte vodou nebo jen namažte štětcem. Přikryjte ručníkem a nechte 5-10 minut. Koláčky budou velmi jemné a jemné.

Video recept krok za krokem:



Zdroj.youtube